Ο ανήσυχος Βασίλης Καρκατσέλης γοητεύτηκε από την ησυχία της Παπαμάρκου. Ήταν μια ήσυχη γειτονιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν την επέλεξε για έδρα της πολυπραγμοσύνης του το 2008. Σήμερα το Άθωνος Art Space είναι ένας ολοζώντανος χώρος σαν ευμετάβλητη πλαστελίνη εφαρμοσμένης αλλά και κάθε μορφής τέχνης. Εδώ θα βρεις να περνούν την πόρτα και να μιλούν με τον Βασίλη, καλλιτέχνες από το εξωτερικό που γοητεύονται στο θέαμα της δουλειάς του, τουρίστες που γυρεύουν κάτι ατόφια δημιουργικό και θεσσαλονικιώτικο για να πάρουν μαζί τους, και φυσικά, Θεσσαλονικείς που επιζητούν την τέχνη, με τον έναν ή άλλον τρόπο, να μπει στην καθημερινότητά τους. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το Άθωνος Art Space είναι το σπίτι όλων εκείνων των άοκνων καλλιτεχνών που μοιράζονται αβίαστα την ίδια καλλιτεχνική και κοσμική αγάπη με τον Β. Καρκατσέλη.
Για το Papamarkou Street Fest ο καλλιτέχνης ετοιμάζει δύο μοναδικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή και είσοδο. Ξεκινάει με:
Υπαίθριο Εργαστήριο: Φωτογραφιζόμαστε με ή για την «Τζιοκόντα» | Παπαμάρκου 25, από τις 17.30 – 19.30.
Υπαίθριο εργαστήριο φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη αφιερωμένο στο έργο «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων για τα 500 χρόνια από το θάνατο του αρχετυπικού αναγεννησιακού ουμανιστή, πανεπιστήμονα και καλλιτέχνη. Σας περιμένουμε, με ή χωρίς φωτογραφικές μηχανές, να φωτογραφηθείτε ή να φωτογραφίσετε.
Έκθεση φωτογραφίας: «Τα απρόσεχτα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» | Παπαμάρκου 5, από τις 18.00 – 23.30
Η ΑΘΩΝΟΣ aRT sPace, (Παπαμάρκου 25), ανοίγει τα αρχεία του Βασίλη Καρκατσέλη και εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου το απόγευμα (18.00 έως 23.00), την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας του, με τίτλο «Τα απρόσεχτα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης». Διάρκεια έκθεσης έως 26 Οκτωβρίου 2019.
***
Ο Βασίλης Καρκατσέλης είναι εικαστικός, γεννήθηκε στο Παλ. Φάληρο Αττικής, αλλά ζει και δραστηριοποιείται πολλές δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει τη φωτογραφική, χαρακτική και ζωγραφική δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ διοργάνωσε σειρά πολυμορφικών δράσεων. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε 14 βιβλία και αρθρογραφεί υποβάλλοντας ερωτήματα στο περιοδικό Φωτογράφος. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.