Στην Παπαμάρκου θα φας, θα πιεις, θα κολλήσεις και θα επιστρέφεις
October 27, 2018
Οι ναοί των στιλάτων αποφάσεων είναι 4 και θα τους βρεις εδώ
October 27, 2018

4+ λόγοι να μην χάσεις τα «Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας» του Βασίλη Καρκατσέλη

Κεντρική Εικόνα: Athanasiadesman

photo © Athanasiadesman

Ο δικός μας Βασίλης Καρκατσέλης και το Άθωνος Art Space με έδρα την Παπαμάρκου, για λίγες ακόμα ημέρες θα “βρίσκονται” στη «Ζώγια / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια» μέσω της έκθεσης χαρακτικών του σπουδαίου καλλιτέχνη με τίτλο «Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας». Μία έκθεση έργων τα περισσότερα των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Δείτε 4+ λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χάσετε την εκθέση, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Γιατί η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρα χαρακτικά σε ξύλο και λινόλεουμ, τα περισσότερα από τα οποία βγαίνουν από το αρχείο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Γιατί τα χαρακτικά παρουσιάζουν τη διορθωμένη εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης από την εποχή των σταυροφοριών και μετά, στα πρότυπα χάραξης διαφορετικών εργαστηρίων της κεντρικής Ευρώπης.

Γιατί πρόκειται για υλικό που προέκυψε από την μελέτη των πρώτων απεικονίσεων της πόλης στο μυχό του Θερμαϊκού, εικόνες γεμάτες λάθη και ανακρίβειες. Ήταν (τότε) εικόνες μιας πόλης την οποία ποτέ δεν αντίκρισαν αυτοί που τις εικόνες της φτιάχνανε, αλλά «έπρεπε» να την «εικονογραφήσουν» για τις ανάγκες έκδοσης ενός «ταξιδιωτικού ημερολογίου» ή μίας «αναφοράς».

Γιατί τα «Χαρακτικά για τη Θεσσαλονίκη» δείχνουν «παλιομοδίτικα» γιατί είναι καμωμένα στο ύφος και με την τεχνική που διαφορετικές σχολές απεικόνισης πόλεων θα χαράσσανε για το «πορτρέτο» της, αιώνες πριν. Τα «Πορτρέτα της Συμπρωτεύουσας» είναι χαρακτικά στα πρότυπα χάραξης διαφορετικών εργαστηρίων πόλεων της κεντρικής Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τη Θεσσαλονίκη

Το αρχικό αλλά και σημερινό όνομα της πόλης είναι Θεσσαλονίκη. Η Πόλις ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, στρατηγό της Μακεδονίας και επιμελητή του Αλέξανδρου Δ΄, ανήλικου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Η Θεσσαλονίκη έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του Κάσσανδρου, Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι του τυραννικού καθεστώτος των Φερών και των συμμάχων του, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου.

Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι: Θετταλονίκη, Θεσσαλονίκεια, Θεσσαλονείκη, και Θεσσαλονικέων.
Το όνομα Σαλονίκη στα Ελληνικά, για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο «Χρονικόν Του Μορέως» (14ος αιώνας) και είναι κοινό σε δημοτικά τραγούδια.

Αυτή είναι και η βάση για την ονομασία της πόλης σε άλλες γλώσσες: Солѹнь (Solun) στην Παλαιά Σλάβικη, (Salonika) στην Εβραική Ladino, Selânik στην Οθωμανική Τουρκική και Selanik στα μοντέρνα Τουρκικά, Solun ή Солун στα Σλάβικα του Νότου, Салоники (Saloníki) στα Ρώσικα, Sãrunã στα Aromanian, και Salonica ή Salonika στα Αγγλικά.

Η πόλη πήρε ξανά το αρχικό της όνομα το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, όταν απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς, και ενώθηκε με το «Βασίλειον της Ελλάδος».

Ποιος είναι ο Βασίλης Καρκατσέλης

Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής το 1952. Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 17 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως, τη φωτογραφική του εργασία παρουσίασε σε 51 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές. Εκδόθηκαν διάφορα έντυπα με κείμενα, δοκίμια, μονογραφίες, ποίηση, χαρακτικά και φωτογραφίες του. Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σήμερα, σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Είναι μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διδάσκει το αντικείμενό του παντού όπου του ζητηθεί.

Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για την τέχνη, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων. Παρουσίασε την πρόσφατη εργασία του σε πολλούς χώρους και θεσμούς, και ανάμεσά τους στο Γαλλικό Salon, στο Βελιγράδι, τις Βρυξέλες, το Δουβλίνο, το Μεξικό, το Περού, την Ισπανία, Σερβία, Κροατία, Κίνα, στην Κωνσταντινούπολη και Σουηδία πολλαπλώς, τις Φωτογραφικές Ημέρες του Κάουνας στη Λιθουανία, στο ¨Ευρωπαίοι Δημιουργοί¨ στο Lotz της Πολωνίας, το Ουγγρικό Μουσείο Φωτογραφίας, τα Φεστιβάλ Marigrafia και Photovakation της Βουλγαρίας, την Biennale του Άμστερνταμ, την Phodar Bienniale, τη Φωτογραφική Συγκυρία και τη PHOTOBIENNALE, το Ίδρυμα Τσιχριτζή, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, την 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και φυσικά, σε πολλούς άλλους εξωθεσμικούς χώρους.

***

Ιnfo Έκθεσης
Έκθεση χαρακτικών: «Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας»
Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη.
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310 243.459

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *